Har du kvar färsk rödkål i kylen?

Håll tillgodo – här kommer ett recept:
Karamelliserad rödkåls- och rödlökspaj

4–6 PORTIONER

1/2 rödkålshuvud (ca 500 g), i små bitar
3 rödlökar, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
1 kvist timjan
Skivad cheddarost (mitt tillägg – ej i grundreceptet)

PAJDEG:
225 g vetemjöl
nypa salt och socker
180 g kallt osaltat smör, tärnat
6 msk kallt vatten

Blanda ihop mjöl, salt, socker och smör med händerna tills smöret är finfördelat i mjölet. Tillsätt vatten. Blanda snabbt ihop till en smidig deg, utan att arbeta den för mycket. Pudra degen med mjöl och låt ligga i kylen minst en timme.

Sätt ugnen på 225°.

Stek rödkål, rödlök, vitlök och timjan helt mjuka och lätt gyllenbruna i smör långsamt och på ganska låg temperatur. Tillsätt lite vatten under tiden om det är nära att brännas. Blandningen ska nästan få marmelad­konsistens. Salta.

Kavla ut pajdegen rektangulär på en plåt med bakplåtspapper. Vik över de yttersta kanterna på degen, så att en ram bildas. Nagga botten med en gaffel och förgrädda i ugnen 10 minuter. Hyvla cheddarost och täck pajdegen med ett lager. Bred ut rödkåls- och lökblandningen på osten och grädda i ytterligare 10 minuter.

Ursprung från Ekolådans receptbank.

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *