Jag har trötta binjurar

by | Jul 17, 2019 | Artiklar | 0 comments

Så uttryckte funktionsmedicinaren Maria mitt tillstånd när vi har ett återkopplande samtal kring min senaste hormonanalys från Labrix i USA.
I slutet av juni skickade jag iväg 4 doser med saliv från ett dygn, en dag, och häromveckan fick jag svaren tillbaka. Aldrig i mina tankar fanns ens tanken att det jag upplevde skulle kunna vara för lågt kortisol under min dag och att det skulle bero på trötta binjurar. Det var liksom inte ens med på min karta.

Testerna

Det jag testade denna gången som är nytt för mig från mina tidigare tester via Werlabs och Verisana är:

  • Alla tre östrogenerna var för sig – Östriol, Östron, Östradiol
  • Kortisol från en hel dag – morgon, lunch, kväll, natt

Sedan tidigare har jag även testat dessa nedan och så även nu:

  • DHEA
  • Testosteron
  • Progesteron
  • Samt de olika balanserna emellan olika delar av dessa

Analysen

1. Trötta binjurar. Eller även kallat HPA dysfunktion. Mina binjurar är lite less på att producera tillräckligt med kortisol. Mina nivåer av kortisol är låga genom hela dagen. De är ok på morgonvärdet, men sjunker alldeles för snabbt under resten av dagen. Och nog skulle de kunna vara lite högre även på morgonen ansåg Maria. Jag håller med. Låga nivåer av kortisol ger för mig orkeslöshet och lätt till känslor och dess stormar.
En annan orsak till för låg produktion av kortisol i binjurarna kan även vara att signalen till binjurarna uteblir, är skev, inte som vanligt.
“Binjurarna är små körtlar som sitter ovanpå njurarna. Dom har ingen aning om vad de ska göra om de inte får signalen ACTH från hjärnan (hypofysen). Skickar inte hypofysen ACTH till binjurarna så producerar binjurarna inte tillräckligt med kortisol.” – hercare.se

För att ytterligare “strö salt i såren” så är progesteron dels ett prohormon till kortisol, dvs progesteron kan omvandlas till kortisol vid behov. En stressad kvinna får därför mindre progesteron till förmån för det livsviktiga kortisol. Som om det inte vore nog kan kortisol fästa i samma receptorer som progesteron. Det här innebär att progesteron då simmar omkring i blodet utan att kunna göra verkan på cellnivå. Ett blodprov kan därför se normalt ut – men du har symptom på progesteronbrist! – matstarkt.se

2. Progesteron – där har jag ju i snart 6 månader supplementerat med Progesterall-kräm morgon och kväll. Och min Progesteronnivå har höjts. Tack och lov. Bättre nivå, men ändå inte uppe i en tillräckligt bra nivå så jag kommer att få fortsätta med Progesterall-krämen en bit framöver. Kanske flera år.

3. Östradiolen då? Ja, om du minns så var ju den skyhög för mig vid tidigare mätningar och det är den inte längre. Kanske för att jag vid detta test är i en annan del av min hormoncykel, vilket jag inte har koll på eftersom jag inte har min livmoder kvar. Nivån på mitt östradiol är lägre, men ändå för hög i balansen mot Progesteron och även i balansen med de andra östrogenerna som heter

4. Östriol och Östron. De övriga två östrogenerna. Och som enskilda mått är de helt inom gränsvärdena. Men när vi sätter ihop dem för att undersöka balansen så ser vi att jag har för lite östriol. Ration tas genom östriol/östron + östradiol och där ligger jag på ett värde av 0,36 men bör ligga minst 1,0 eller högre i ratio. Jag har nu köpt en östriolkräm via Moodmama.com. Den applicerar jag morgon och kväll precis som min Progesterall. Östriolkrämen hoppas jag att vi får se ett snabbare resultat av. Så att en långvarig behandling med denna inte ska behövas.

5. Testosteron – helt ok nivå. Skönt att något är som det ska vara.

6. DHEA – lågt…så även här kan det vara bra att supplementera framöver. Dock med en liten uppmärksamhet då DHEA kan ge en ökning av östradiol (vilket jag påverkas av) samt ev en ökning av testosteron. Så när jag startar med supplementering av DHEA kan det vara läge att hålla koll genom nya tester på årsbasis.

Vad jag ska göra framåt?

  1. Göra klart min Koppar-detox med de extra vitaminer och tillskott som jag har sedan 12 maj. Detoxen pågår fram till 11 aug, dvs 90 dagar. Och förutom supplementering av vitaminer och tillskott har jag även uteslutit alla mjölkprodukter och utesluter en del annan kosthållning likväl. Känner jag skillnad? Inte helt säkert, men jag känner mig stark och hyser god tilltro till mig för att jag klarar av detoxen i 90 dagar.
  2. Fortsätta med Progesterall-krämen. Länge. Säkert i 1,5 år till. Eller längre.
  3. Starta med Östriol kräm nu. Kräm som appliceras som Progesterall-krämen morgon och kväll. Denna är ny för mig så jag får återkomma med hur länge jag kommer använda den eller hur jag upplever den.
  4. DHEA supplementering startar jag med efter att min Koppar-detox är klar. Då tar jag ett par dagar att känna in kroppen innan jag tar de tabletter som maken köpt åt mig.
  5. Binjurarna….även där inväntar jag ett avslut på min Koppar-detox. För att sedan ta mig in på arenan att använda tillskott i form av malda binjurar. Från djur.

Shit vad mycket, vad läskigt…

Jo, så kan jag känna ibland. Samtidigt som jag är ansvarig för min kropp och att ta hand om den är det enda jag kan göra.
Jag har under 6 veckor testat appen Flow, och genom den har jag på nytt tagit andra steg och åtaganden som jag tappat på vägen i min hormonella obalans. Åtaganden som att träna regelbundet, sova mer regelbundet, äta mer bär och nötter, finna triggers till mitt välmående, skapa en plan för att inte återfalla i en negativ spiral (om/när den dyker upp), en plan som innehåller mer vänner, mer familj, mer tillsammans. Och ja, lika mycket sex. Dag #644…..


Du som gillar Pinterest och vill hitta alla mina länkar kring saker jag finner hänger ihop med mina klimakteriefrågor – du kan följa mina pins här.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *