bukfetma – 18 cm

by | Jul 11, 2016 | Artiklar | 0 comments

Bläddrade i Femina häromdagen och läste en artikel om bukfetman och dess farlighet. De skriver i den bland annat om hur man kan mäta om man har bukfetma och vid vilka nivåer som en ligger risigt till för att ha för mycket bukfett. Om en nu kan ha lagom?

Hursomhelst så letade jag fram en tumstock – lade mig på rygg på marken, lade handen över naveln och lät mitt långfinger nudda vid måttstocken. Där mitt finger mötte måttstocken fanns siffran 18. Vilket alltså är höjden från golvet upp till min navel. 18 centimeter. I artikeln stod det att kvinnor bör ligga under 20 centimeter. Och om de ligger över 22 centimeter är de i riskzonen för bukfetma.

Ett annat sätt att mäta bukfetma är att mäta punkten mittemellan höftkammen och nedersta revbenen – vilket inte måste vara den smalaste punkten. Detta sätt att mäta är dock inte lika tillförlitligt skriver de och rekommenderar istället att ligga på rygg på marken. För att bukfettet inte flyter ut åt sidorna så är detta sätt att mäta det som de rekommenderar.

Ja ja ja, allt detta måste vi ju ta med en nypa salt. Bukfetma är inte bra, alls. Och det ska vi ta på största allvar. Men Femina som källa? Eller att en mätmetod passar alla? Nej, där måste vi behålla en skepticism.

Vill du veta mer om olika studier kring folkhälsa i stort och smått så rekommenderar jag starkt att du följer Jacob Gudiol, sjukgymnast och som gett ut en del böcker – bland annat boken “Skitmat – vad det är, varför det gör dig fet och varför du fortsätter äta det”.  Ett citat på hans sida är detta:

Arbetet som krävs för att motbevisa skitsnack är mångdubbelt större än arbetet som behövs för att hitta på skit.

Lova mig två saker – kika på klippet med Jacob ovan och behåll ditt kritiska tänkande, vilket för mig idag blir som två delar:

  1. Att lyssna till det som du läser/hör/osv utan att lägga in dina tidigare erfarenheter först – dvs döm inte det du läser direkt, men tro inte heller på det direkt. Ta ett stund att betrakta det liksom på avstånd.
  2. Att efter en stunds reflekterande/undersökande/liknande närma dig något som liknar en sanning för dig idag. Där du kanske inkluderat innehåll från både ja-sägarna och nej-sägarna.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *